ایمونوتراپی

گرد آوری  : دکتر محمد رضا عبدالواحدی دستیار فوق تخصصی آلرژی و ایمونولوژی بالینی

دانشگاه علوم پزشکی مشهد . مرکز تحقیقات آلرژی

هدف ازایمونوتراپی (دریافت  واکسن آلرژی) کاهش حساسیت به مواد آلرژی زا است، به طوری که باقرار گرفتن درمعرض آلرژن های آزاردهنده (گرده گیاهان، قارچ، مایت، پوسته بدن حیوانات، حشرات گزنده و غیره )منجر به علائم کمتر و با شدت پایین ترخواهد شد.
درنتیجه، شما به آلرژن ها "ایمن" می شوید. میزان این ایمنی سازی برای هر فرد متفاوت است و بنابراین تاحدودی غیرقابل پیش بینی است. بهبود در علائم شما فوری نخواهد بود. معمولا اولین گزارش بهبود در علائم آلرژی به 3 تا 6 ماه زمان نیاز دارد و 12 تا 24 ماه طول می کشد تامزایای کامل این بهبودی آشکار شود. حدود 75 تا 80 درصد ازبیماران آلرژیک که تحت ایمونوتراپی قرار می گیرند، بهبودی قابل توجه یا کامل  در علایم خود را گزارش می کنند. ایمونوتراپی  معمولا با یک دوز بسیار پایین از ماده آلرژی زا آغاز می شود. این دوز به تدریج و به طور مرتب افزایش می یابد تا زمانی که دوز درمانی (که اغلب " دوز نگهدارنده " نامیده می شود) حاصل شود. معمولا برای رسیدن به  دوز نگهدارنده 3 تا 6 ماه زمان لازم است . این زمان در صورتی که محدودیتهای مرتبط با ایمونوتراپی  وجود داشته و یا دوز ها طبق برنامه ای منظم دریافت نشده باشد، ممکن است طولانی تر شود. اگرشما نمی توانید برنامه درمانی را به طورمنظم انجام دهید، ایمونوتراپی را شروع نکنید.اکثر بیمارانی که تحت ایمونوتراپی قرارمی گیرند دوره درمان را برای 3 تا 5 سال ادامه می دهند.
موارد انجام  ایمونوتراپی:
ایمونوتراپی  در بیماریهای زیر انجام می شود:
1: رینیت آلرژیک (حساسیت مزمن بینی)
2:حساسیت به نیش حشرات مثل زنبور
3: آسم آلرژیک (وقتی حساسیت فرد به آلرژنها با تست پوستی به اثبات رسیده باشد)
4: درماتیت آتوپیک (بثورات پوستی آلرژیک)

*اثر بخشی ایمونو تراپی برای کهیر آلرژیک و آلرژی های غذایی تا کنون به اثبات نرسیده است.

روشهای انجام ایمونوتراپی:

1-روش معمولی یا کانونشنال: در این روش آلرژنی که حساسیت به آن قبلا با تست پوستی به اثبات رسیده است در تزریقات هفتگی بصورت زیر جلدی  شروع میشود و میزان آن به تدریج اضافه میشود تا ضمن تحریک سیستم ایمنی، با ایجاد مکانیسم های محافظ و تنظیم کننده سیستم ایمنی واکنشهای آلرژیک بیمار کاهش یابد.
بعد از رسیدن به دز نگهدارنده فاصله تزریقات به 2 هفته تا 1 ماه افزایش می یابد و این تزریقات تا رسیدن به نتیجه مطلوب ،ادامه می یابد کل دوره درمان 3 تا 5 سال طول می کشد ولی نتایج آن بعد از 6 تا 12 ماه از شروع درمان برای بیمار واضح می شود.
2- روش خوشه ای یا کلاستر : در این روش با کوتاه کردن فواصل تزریقات اولیه  مدت رسیدن به درمان نگهدارنده کاهش قابل توجهی می یابد. این روش برای بیمارانی که برای مراجعات هفتگی مشکل دارند کاربرد دارد،  بیمار در شروع ایمونوتراپی ( جلسات تسریع شده) هر جلسه جهت دریافت چند  دوز  در یک نوبت  ، یک روز در بخش بستری می شود. معمولا تعداد جلسات تسریع شده 3 تا 6 نوبت بوده  که می تواند هفته ای یک تا دو بار تکرار شود . به این ترتیب بیمار سریعتر به دوز نگهدارنده خواهد رسید سپس طبق روش معمولی دوره درمانی تکمیل می شود .در مقالات اثر بخشی این روش معادل و حتی بیشتر از روش معمولی گزارش شده است .
3- روش سریع و فوق سریع که نیازمند بستری و دارو درمانی قبل از تزریقات است . این روش نیز بصورت محدود قابل انجام  می باشد  . تحقیقات در مورد میزان اثر بخشی آن ادامه دارد.
4- روش ایمونوتراپی زیر زبانی که تحت تحقیق است و نیاز به تزریق را برطرف می کند وبرای آلرژی های غذایی نیز احتمالا کاربرد خواهد داشت.

عوارض جانبی:

ایمونوتراپی با برخی از خطرات درارتباط است. خطر به این علت وجود دارد که ماده ای که برای شما آلرژی زا شناخته شده است، به شما تزریق می شود. برخی از عوارض جانبی ممکن است تهدید کننده حیات باشد و نیاز به توجه فوری پزشک دارد.

1-  واکنش های موضعی
عوارض موضعی متداول هستند و معمولا به نقطه ای کوچک در اطراف محل تزریق محدود می شود. با این حال ممکن است، کل قسمت بالایی بازو را با درجات مختلفی از قرمزی، درد، تورم،خارش درگیر نماید.

2- واکنش های گسترده

واکنش های شدید به ندرت رخ می دهد، این عوارض شامل:

الف: عوارض کهیری(کهیر)

ب: آنژیو ادم که نادر است و با تورم هر بخشی از بدن شناخته می شود.
معمولا عوارض موضعی و سیستمیک خفیف با مصرف آنتی هیستامین ها بزودی برطرف میشوند.

ج:  تنها عارضه شدید ایمونو تراپی شوک آنافیلاکسی است به همین دلیل همیشه تزریقات ایمونو تراپی می باید در مرکز مجهز به اقدامات احیا صورت گیرد.
شوک آنا فیلاکسی نادر ترین عارضه است اما یک پیشامد جدی است که با آسم حاد ، کاهش فعالیت قلب و عروق  (فشار خون پایین) بیهوشی و به طور بالقوه مرگ مشخص می شود. این واکنش در صورت وقوع معمولا در دقایق اول هر تزریق رخ می دهد و بسیار نادر است.
همه بیمارانی که تزریق های ایمونوتراپی را دریافت می کنند، باید برای  30 دقیقه تا یک ساعت پس از تزریق در درمانگاه تحت نظر باشند . اگر پس از آنکه شما درمانگاه را ترک کردید، عوارض اتفاق افتاد، شما باید فورا به درمانگاه برگردید و یا به نزدیکترین مرکز اورژانس پزشکی مراجعه کنید.